Inspire Beverage Business

CLOSE

Resepi Special MIX-LAH -Honeycomb Thai Green Tea Latte (Recipe Sponge Toffee)

Play Video

Bahan-Bahan

6 Bahan diperlukan dalam menyediakan Strawberry Dessert Cup

Cara Penyediaan

Hai semua. Hari ini admin nak kongsikan korang Resepi yang Sedap & Special hari ni Honeycomb Thai Green Tea. Untuk resepi ini admin menggunakan Serbuk Ice Blended & Milkshake THAI GREEN TEA. Kenapa admin pilih Thai Green Tea?? Sebabnya rasa Thai Green Tea dari MIX-LAH ni mcm Minuman Thai Green Tea dari Restoran Boat Noodle. Admin dah try minum ni. Sedap giler, Honeycomb yang rasa macam Sponge Toffee. Rangup dan Lazat betul

▼ Cara buat Honeycomb (aka Sponge Toffee)

  1. Masukan 100g Gula dan 50ml Air ke dalam periuk.
  2. Panaskan sehingga 150 degrees, goncang dan putar periuk secara perlahan. Jangan gunakan senduk untuk kacau semasa proses dilakukan.
  3. Apabila adunan tadi sudah bertukar warna kekuningan, tutup api dan masukan tepung baking soda kacau adunan dengan cepat.
  4. Tuang adunan tadi diatas baking paper. Biarkan selama 20-30min atau satu jam untuk sejukan dan adunan kelihatan keras. Pecahkan adunan tadi secara kecil-kecilan untuk diletakan dalam minuman anda.

▼ Cara Penyediaan

  1. Sediakan Cawan yang berisi Ais kiub. Tuangkan Susu Segar atau UHT kedalam cawan yang berisi Ais Kiub tadi, dan letakan Honeycomb yang dipecahkan tadi diatasnya.
  2. Campur dan kacaukan serbuk Ice blended MIX-LAH dengan air panas sehingga larut. Tuangkan campuran tadi ke dalam cawan minuman Honeycomb tadi. Sedia untuk dihidang.

 

Selamat Mencuba. Boleh dapat produk MIX-LAH di Shopee atau Kedai Bakery Ingredient seluruh Malaysia

Jangan lupa untuk FOLLOW kami di FACEBOOKINSTAGRAM dan juga SHOPEE