Inspire Beverage Business

Search

Cara memilih mesin pengisar atau blender

banner mesin pengisar

Mesin Pengisar atau Blender merupakan salah satu perkakas rumah yang wajib ada bagi setiap keluarga. Blender adalah satu peranti untuk mengitar semula dan menghancurkan pelbagai produk, cambuk dan minuman keras dan juga untuk menhancurkan ais. Kelebihan utama mesin pengisar ini adalah ia sangat padat dan mudah digunakan. Biasanya, peranti ini direka untuk jangka hayat panjang – ia harus bertahan lama, cekap, dan yang paling penting, untuk membawa kemudahan dan kemudahan kepada proses memasak.

Menurut sumber dari namibiauraniuminstitute.com, penulis telah menjelaskan pemilihan mesin pengisar atau blender untuk kegunaan harian.

Peraturan utama membeli mesin pengisar atau blender adalah untuk memahami kriteria apa yang anda perlu menilai spesifikasi yang mungkin dan apa yang perlu menjadi keutamaan khusus untuk peranti ini.

Jenis Mesin Pengisar

pengisar pegun

Pengisar Pegun

Pengisar pegun mempunyai reka bentuk pegun, ditetapkan pada permukaan rata. Unit motor berada dalam perumahan yang menjadi tuan rumah panel kawalan. Ia ditetapkan pada periuk. Di pangkalan bekas mempunyai pisau untuk mencincang. Biasanya, isipadu jag dalam pengisar berputar 1-2 Liter.

Kelebihan:

– lebih murah daripada pengisar rendaman

– tidak perlu memegang peranti semasa proses

– model pegun yang paling tidak perlu dibasuh, kerana mereka mempunyai fungsi pembersihan

Kekurangan:

– lebih rumit

– Kurangnya pelbagai lampiran dan ciri tambahan

– jag adalah satu-satunya kapasiti yang mana pengisar berfungsi

Pengisar Tenggelam

Nampak seperti “kaki”, iaitu unit motor. Panel kawalan terdiri daripada butang 1-2 yang terletak terus pada “kaki”. Ke bahagian bawah unit anda boleh melampirkan muncung yang berbeza. Peranti disimpan dalam tangan sepanjang keseluruhan proses. Tuangkan pengisar ke dalam bekas dan mulakan proses pengisaran.

pengisar tenggelam

Kelebihan:

– jejak kecil

– berfungsi dengan kapasiti apa pun

– mudah untuk kerja kecil

– fleksibiliti

Kekurangan:

– Peranti terletak secara eksklusif di tangan semasa keseluruhan proses

– lebih mahal daripada pengisar pegun

Juga pengisar tenggelam mempunyai model tanpa wayar. Mereka bekerja dengan bateri terbina dalam. Kelebihannya adalah jelas – kebebasan tindakan yang lengkap dan tidak ada gangguan dalam bentuk kabel dalam proses. Tetapi terdapat kelemahan penting: kuasa model sedemikian biasanya terhad kepada watt 300. Selain itu, kos pengisar ini lebih mahal.

pengisar gabungan

Pengisar Gabungan

Pengadunan combo menggabungkan semua fungsi mesin pengisar dalam peralatan mereka. Dan, nampaknya banyak kelebihan dalam menghadapi pengisar seperti ini, tetapi mesin ini tidak sesuai untuk semua orang. Pertama, ia akan mengambil banyak ruang di dapur anda. Dan kedua, kos jauh lebih tinggi. Tetapi, sekiranya anda mampu tidak salah untuk membelinya

 

Sekarang kita memahami apa jenis pengadun di sana dan belajar mengenai kebaikan dan keburukan mesin pengisar atau blender ini, adalah untuk mengetahui tentang ciri-ciri teknikal peranti tersebut.

Reka bentuk dan pengeluaran bahan

Reka bentuk dan rupa pengisar adalah perkara pertama yang kita lihat. Tubuh pengisar boleh dibuat sama ada dari plastik atau dari logam. Logam lebih berkualiti dan tahan lama, kerana plastik mudah rosak dan akhirnya akan kehilangan bentuknya. Pengisar logam lebih berat daripada plastik. Ini terbukti apabila anda menggunakan pengisar tenggelam yang anda perlukan untuk memegang tangan anda sepanjang masa bekerja dengannya.

Pengisar bahan bahan pegun lebih selesa dan mudah. Biasanya ia dipilih berdasarkan reka bentuk, kerana ia menjadi sebahagian daripada bahagian dalam dapur. Untuk pengetahuan semua Kaca jag lebih kuat dan lebih tahan lama berbanding bekas plastik dengan cepat kehilangan bentuknya, terdapat calar yang ketara dan, pada dasarnya, ia tidak boleh digunakan dengan kandungan yang sangat panas.

Pengisar panel kawalan boleh menjadi peminatnya yang tersendiri. Pendapat dan pilihan mengenai perkara ini sangat berbeza: ada yang lebih suka model sentuhan yang lebih moden, dan ada mempercayai mekanik lama yang baik. Untuk menjaga pad sentuh adalah lebih mudah, tetapi kebolehgunaan tidak terjejas. Jadi anda hanya boleh bergantung pada citarasa anda.

Bahagian mana yang lebih perlu diberi perhatian dalam pemilihan mesin pengisar dan blender? Pastikan pemilihan mesin pengisar atau blender anda memudahkan kerja anda semasa didapur contohnya, terdapat muncung jag dan penutupan automatik apabila terlalu panas.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa pengisar rendaman adalah penting untuk memasukkan sisipan anti-slip di dalam badan “kaki”, peranti itu dicatat dengan jelas di tangan dan tidak tergelincir.

Kuasa pengisar

Kuasa pengisar bergantung pada kelajuan dan kualiti produk yang diproses. Pengisar yang lebih berkuasa mampu mengendalikan makanan yang lebih padat daripada pengisar dengan sedikit kuasa. Jadi, jika anda mahu menggunakan pengisar bukan sahaja untuk mengisar, lebih baik mengambil model dengan kapasiti watt 600.

Kelajuan mod

Kelajuan pengisar meningkatkan kelajuan pemprosesan makanan. Hari ini, pengadun mempunyai kelajuan tinggi yang optimum. Banyak pengadun mempunyai mod turbo apabila diaktifkan, yang merupakan proses mencincang / penyambutan berlaku pada kuasa dan kelajuan maksimum.

Juga, terdapat pengadun dengan mod nadi, di mana anda perlu memegang butang kuasa keseluruhan proses sebaik sahaja melepaskan – peranti akan dimatikan. Ini membantu mengelakkan terlalu panas motor dan membuat penggunaan lebih selamat.

Fungsi pengisar bergantung kepada komponen

Dalam pengisar pegun tidak ada set pelbagai khas. Walaupun dalam model yang lebih moden pada peranti ini, anda dapat mencari bonus tambahan untuk berfungsi sebagai mod spawarki atau mengukus. Iaitu, pengisar anda boleh meminta, kacau, dan kemudian masak dalam bekas sup yang sama. Sekiranya anda suka sup, pengisar ini akan memudahkan proses memasak anda.

Anda juga boleh mencari model dengan pisau yang boleh ditukar ganti untuk produk yang lebih sukar atau kapasiti penggantian memilih ais dengan mengalir untuk kedua-dua belah pihak. Tetapi masih, fungsi pengisar ini sangat terhad.

Kemunculan ketara yang boleh dilihat di kawasan ini terhadap latar belakang pengisar pegun: ia dilengkapi dengan aksesori tambahan yang memperluaskan keupayaan peranti. Setelah memilih pelbagai fungsi, mereka boleh membuat gabungan masakan yang hebat.

Jenis muncung dalam pengisar

Pisau yang melaksanakan fungsi pengisaran dan pencampuran. Sangat diperlukan sekiranya anda mempunyai bayi yang baru mula belajar makan

Pemukul. Hebat untuk membuat pancake atau protein sebat.

Mangkuk dengan pisau berganda. Ideal untuk sayur-sayuran mencincang cepat.

Juga termasuk mungkin muncung untuk memotong produk kiub, pelbagai lampiran logam untuk mengisar dan menghancurkan kentang tumbuk dan menguli doh.

Apa yang perlu dipilih?

Jadi apa pengisar yang sama untuk dipilih? Pengisar mana yang lebih mudah dan praktikal: satu pegun atau rendaman?

Fungsi pengadun rendaman jauh lebih luas, ia lebih padat. Memandangkan variasi pengisar rendaman peralatan, anda akan melihat pelbagai model yang lebih luas. Selain itu, ada kemungkinan untuk membeli aksesori yang diperlukan.

Pengisar pegun tidak begitu berfungsi – ia biasanya digunakan hanya untuk membuat smoothies, koktail dan campuran yang berlainan. Tetapi, ada sesuatu situasi pengisar pegun ini amat diperlukan. Di samping itu, ia boleh menjadi pengisar tambahan yang hebat di dalam dapur anda

Sebelum anda membeli apa-apa model tertentu, pastikan anda membuat bandingan dan tanya pendapat kepada orang yang lebih arif, baca ulasan dari pemilik yang telah lama menggunakannya. Anda boleh belajar banyak maklumat yang berguna.

Kesimpulanya, dengan menggunakan petua dalam artikel ini dapat memberi maklumat serba sedikit mengenai mesin pengisar keinginan anda sendiri, anda akan dapat menentukan pengisar yang sesuai untuk anda dan keluarga anda.

Jangan lupa untuk FOLLOW kami di FACEBOOKINSTAGRAM dan juga SHOPEE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Follow us on Facebook: