Inspire Beverage Business

CLOSE

5 Cara yang anda patut tahu untuk legakan kepedasan

Makanan pedas dengan rakyat Malaysia sememangnya sangat sinonim dan tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan seharian “bagai isi dan kuku”.

Masaklah atau hidangkanlah apa jua makanan pasti sebagai rakyat Malaysia akan meminta “cili potong, sambal belacan, cincalok, budu dan macam-macam lagi” sebagai tambahan untuk menikmati makanan tersebut.

Berdasar kajian, makanan pedas boleh menambahkan lagi kepuasan dan melengkapkan sajian harian yang dimakan oleh seorang rakyat Malaysia.

Tapi yang penting setiap kali makan makanan pedas ia perlulah diikuti dengan minuman bersesuaian dan jangan sebarangan air yang diminum. Takot-takot, pedas pun pedas sakit perut nak ketandas pulak nanti.

Disini admin konsikan 5 antara minuman yang dapat melegakan kepedasan di mulut anda.

1. Jangan minum air biasa tapi minum air berasaskan susu.

Minuman susu kaya dengan kandungan protein yang sangat tinggi. Oleh itu minuman yang mempunyai kandungan protein yang tinggi mampu untuk menghilangkan kepedasan.

2. Jangan minum air yang bergas seperti coca-cola, pepsi Ketika kepedasan.

Sama macam minuman air biasa, kalau minum air bergas lagi membuak-buak rasa pedas dalam mulut anda kerana air gas sangat merangsang dekat kepedasan.

3. Ambil makanan berkarbohidrat seperti nasi, kentang dan roti.

Makanan yang mengandungi karbohidrat yang tinggi juga membantu untuk mengurangkan kepedasan.

4. Jangan sesekali makan makanan yang pedas Ketika perut kosong.

Makan makanan pedas masa perut kosong boleh menyebabkan kesan reaksi berasid di dalam perut dan mungkin juga akan mengakibatkan perut berasa pedih. Ia sekaligus akan terus menghilang rasa kepuasan makanan pedas itu.

5. Akhir sekali, minumlah MIX-LAH pasti akan hilang kepedasan dimulut tu.

Minum pulak minuman ICE LEMON TEA dari produk MIX-LAH tambah pulak topping RAINBOW JELLY dalam minuman tu..perghhhh… bukan setakat hilang kepedasan, dahaga pun hilang..minum pulak tengah-tengah panas…Confirm SYAHDU…!!!

Jangan lupa untuk FOLLOW kami di FACEBOOKINSTAGRAM dan juga SHOPEE